ponedjeljak, 18.06.2007.

111 najboljih korejskih filmova (3)

41. King and the Clown (9/10) ["Wang-ui namja"] Redatelj Lee Joon-ik. Uloge Gam Woo-sung, Jeong Jin-young, Kang Seong-yeon, Lee Joon-ki, Jang Hang-seon, Yu Hae-jin, Jeong Seok-yong, Lee Seung-hoon. 119 min.

Dva klauna, zapravo ulična zabavljača koja žive za vrijeme Chosun dinastije zatvoreni su zbog predstave koja daje satiru na ponašanje cara. Odvedeni su na palaču kako bi se izvršila smrtna kazna no car pristaje da će ih poštedjeti ako ga svojom predstavom uspiju nasmijati pa oni ponovno ismijavaju cara. Puno tradicionalnih korejskih kostima plus tradicionalne zabavne točke predstavljaju Koreju u dostojnom obliku. Film je jedan od najgledanijih korejskih filmova uopće, a u njemu gostuje i prvak Koreje u hodanju po žici (užetu) koji nije uspio pobijediti na svjetskom prvenstvu ove godine održanom u Seoulu jer je dok je hodao po žici iznad rijeke Haan bio ometan vjetrom. Jedan od klaunova u filmu je poprilično zgodan što privlači one homoseksualnih sklonosti kao što je to i car u filmu, a sama tema homoseksualizma poprilično je razrađena u korejskom filmu (Desire, Possible Changes, No Regrets, ..)

42. Love me Not (8/10) ["Sarang-ttawin piryo-eopseo"] Redatelj Lee Cheol-ha. Uloge Kim Ju-hyuk, Moon Geun-young, Jin Gu, Do Ji-won, Lee Gi-young, Seo Hyun-jin, Jo Sang-geon. 119 min.

Čovjek koji živi od iznuđivanja novaca od žena dolazi u nezavidnu situacoju dugoa od skoro 3 milijuna dolara koje mora položiti u roku od mjesec dana. U tu svrhu dolazi k slijepoj mladoj bogatašici predstavljajući se kao njezin brat s kojim se razdvojila u djetinjstvu. No sakupljanje novaca neće biti njegova jedina briga budući da će bljesnuti tu i tamo koja iskrica u odnosu dvoje braće. Film me je iznenadio jer nisam očekivao ništa posebno već jednostavno potrošiti dva sata jedne noći kad mi se nije spavalo. Nisam očekivao da će me film održati budim u mjeri u kojoj je to učinio pa vjerujem da je to uspio zahvaljujući njegovoj kvaliteti.

43. Love so divine (7/10) ["Shinbu-sueop"] Redatelj Heo In-mu. Uloge Kwon Sang-woo, Ha Ji-won, Kim In-kwon, Kim In-moon, Kim Seon-hwa, Jeon Hye-jin, Kim Il-woo. 105 min.

Mladić koji se priprema biti svećenik suočava se s problemima i napastima kad se nećakinja župnika kod kojeg je na pastoralu vrati iz S.A.D.-a, a on dobije zadatak da joj drži katekizam i moguće obrati na kršćansku vjeru budući da je ona ateist. Ovaj film mi je blizak jer sam se i ja nalazio u situaciji sličnoj mladom bogoslovu u filmu pa sam mogao suosjećati. Film sam zapamtio prema tome što umjesto deo gracias kako ja izgovaram deo gratias, Korejanci izgovaraju deo grašias zbog čega sad i ja tako govorim. Ovo je klasična romantična komedija samo što je ovdje prepreka suđenog para, različito religijsko uvjerenje. Bogoslov mora odlučiti hoće li se zarediti ili ostati s djevojkom u koju se zaljubio.

44. Lump of Sugar (10/10) ["Gakseoltang"] Redatelj Lee Hwan-kyung. Uloge Im Soo-jung, Park Eun-su, Yu Oh-sung, Kim Yu-jeong, Choi Hak-rak, Oh Tae-kyung. 124 min.

Mlada žena odrasta na farmi konja i sanja da će postati profesionalni džokej kao i njezina majka koja je pala s konja i tako preminula. Iz tog razloga, njezin otac prodaje njezinog najdražeg konja i brani joj treniranje jahanja. Očito, očeva nastojanja neću uspjeti i morat će se pomiriti s željama njegove kćeri, a budući da je i konj s početka filma jedan od glavnih likova, i on će se vratiti u živote mlade džokejice. Dao sam filmu najveću ocjenu zbog nekoliko prvih minuta filma koje su me očarale i jer se je kasnije uspio držati na solidnoj razini. U ti minutama gledamo kako zajedno žive i svoje prijateljstvo prakticiraju jedna djevojčica i njezin konj. Ovo je zapravo film o konju pa tko voli takvo nešto neće promašiti ako izabere ovaj film.

45. Magang Hotel (Hotel M: Gangster's Last Draw) (8/10) ["Magang-hotel"] Redatelj Choi Seong-cheol. Uloge Kim Seok-hoon, Kim Seong-eun, Jo Sang-ki, Park Hee-jin, Baek Il-seop, Woo Hyun, Kim Roi-ha, Lee Do-kyung. 98 min.

Dvije bande šalju svoje dečke u jedan seoski hotel kako bi natjerali vlasnike da otplate njihov dug no izgleda da su podcijenili volju i odlučnost osoblja hotela. Tek dok sam pročitao sadržaj na internetu shvatio sam koja je prava priča filma jer sam ga gledao bez engleskog prijevoda tj. samo na korejskom. To me nije spriječilo da se više puta pošteno nasmijem i da sa zanimanjem pratim svaki trenutak ove zabavne komedije budući da je i vizualno vrlo upečatljiva. Vjerujem, da sam razumio što govore, da bih se još više smijao.

46. Marathon (9/10) ["Marathon"] Redatelj Jeong Yun-cheol. Uloge Cho Seung-woo, Kim Mi-sook, Lee Ki-young, Baek Seong-hyun, An Nae-sang.117 min.

Autizmom pogođenog mladića koji rado trči majka ohrabruje da se natječe na velikom maratonu za medalju. On nalazi i trenera, no neće sve biti tako jednostavno. A i kad se sve komplikacije završi i maraton započne, trebat će izdržati tempo do kraja. Budući da je filmu nešto napisano da je netko srušio nekakav rekord, vjerujem da se film temelji na istinitom događaju. Usput, znate li da je jedan Korejanac pobijedio na maratonu na olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine što je prva zlatna medalja za Koreju ikad, no ta je medalja pripisana Japancima jer je Koreja bila pod vlašću Japana.

47. Marrying the Mafia (7/10) ["Gamun-ui Yeonggwang"] Redatelj Jung Hong-soon. Uloge Jung Jun-ho, Kim Jung-eun, Yoo Dong-geun, Park Geun-hyung. 113 min.

Mladi student prava jednog se dana budu s nepoznatom ženom u krevetu, a njegov će se život dodatno zakomplicirati kad sazna da je ona najmlađa kćer jedne mafijaške obitelji. Priznajem ovdje da, iako sam gledao filma, da se ničega ne sjećam, osim da je bio zanimljiv, a jer je dobio i dva nastavka vjerujem da ima u njemu nešto što je privuklo tolike gledatelje.

48. Master Kims (7/10) ["Kim-gwanjang dae Kim-gwanjang dae Kim-gwanjang"] Redatelj Park Seong-gyun. Uloge Shin Hyun-joon, Choi Seong-guk, Kwon Oh-joong, Oh Seung-hyun, No Ju-hyun, Kwon Oh-min, Lee Han-wi, Park Cheol-min, Kim Byeong-man, Tak Jae-hoon (cameo). 97 min.

U malom gradiću živi majstor vještine taekkyun koji se zove Kim te još jedan majstor koji podučava kendo, a ime mu je Kim koji su rivali jer oboje žele podučavati djecu iz grada svojim vještinama. U međuvremenu, djeca će otići k masjtoru kung fua kojem je, sasvim slučajno, ime Kim. Na Korejskom naslov filma je Kim vs Kim vs Kim, a svaki od njih simbolički predstavlja tipične vještine jedne zemlje, Japana, Koreje i Kine. I ovaj film sam gledao na korejskom bez prijevoda n uspio sam shvatiti većinu radnje i biti zabavljen pokojim smiješnim scenama jer ovo je, na kraju, komedija s dodatkom borilačkih vještina. Redatelj nije zaboravio ubaciti niti jednu djevojku oko koje će se sva tri Kima okretati te gradsku mafiju koja će predstaviti zajedničkog neprijatelja.

Image Hosted by ImageShack.us

49. Maundy Thursday (9/10) ["Urideul-ui haengbok-han shigan"] Redatelj Song Hae-sung. Uloge Kang Dong-won, Lee Na-young, Yoon Yeo-jung, Kang Shin-il, Kim Ji-young, Jeong Young-sook, Jang Hyun-sung, Choi Myeong-su. 120 min.

Mladić je osuđen na smrtnu kaznu koja još uvijek postoji u Koreji zbog ubojstva troje ljudi. U međuvremenu, potaknuta časnom sestrom, bivša pop pjevačica počinje ga posjećivati u zatvor i približavati mu se. Film je napravljen prema knjizi što se često događa. Ono što ovdje želim primijetiti je da je film kršćanski orijentiran što nije posebno čudno za korejski film. Naprotiv, sve češće i oni imaju križeve na zidovima svojih kuća, a kad se pozivaju na Boga povezuju se na Isusa Krista čime se vjerojatno žele približiti zapadu, a meni je drago jer o istoj vjeri govore pozitivno ili, ukoliko problematički, onda s poštovanjem i iskrenim problemima vjerovanja, a ne kroz izrugivanje ili obezvrjeđivanje što je često prisutno u 'našim' filmovima. Ova se zapažanje tiču samo posebno filma, za stvarni život nisam siguran. Malo sam skrenuo s teme filma pa samo završavam riječima kako je ovo jedan indirektno religiozan ljubavni film pun emocija. I naslov filma se povezuje na simboliku pranja nogu na Veliki četvrtak.

50. Memories of Murderer (10/10) ["Sarin-ui Chu-eok"] Redatelj Bong Joon-ho. Uloge Song Kang-ho, Kim Sang-kyung, Kim Roi-ra, Song Jae-ho, Park No-shik, Byun Hee-bong, etc. 132 min.

U razdoblju od 1986. do 1991. serijski je ubojica silovao i ubio deset žena u seoskoj sredini u Gyeonggi provinciji. To je povijesna činjenica. Dva detektiva u filmu, jedan domaći, a drugi iz grada, muče se kako bi pronašli ubojicu. Film ne završava onako kako bi mi htjeli već onako kako je to stvarno bilo i zadovoljan sam što to nisam znao prije nego sam pogledao film pa sam bio šokiran krajem koji je bio sasvim drugačiji od onog što sam iščekivao. Volio bih još govoriti o filmu, ali ću se zaustaviti na tvrdnji kako je ovo jedan od najboljih korejskih filmova ikad.

51. Mr. Gams Victory (9/10) ["Shupeoseuta Gam Sa-yong"] Redatelj Kim Jong-hyun. Uloge Lee Beom-soo, Yun Jin-seo, Ryu Seung-su, Lee Hyuk-jae, Gong Yu, Jang Hang-seon, Kim Su-mi. 113 min.

Ranih 80-tih dok se tek počinje profesionalno igrati tenis u Južnoj Koreji, industrijski radnik upisuje se u ekipu Sammi Superstars s nadom da realizira svoj san o uspješnoj igračkoj Koreji. Engleski naslov možda želi prevariti ili intuirati nešto o filmu što korejski naslov 'Superstar Gam Sa-yong' ne želi sugerirati. Kako god, toliko željena pobjeda iz naslova neće… Dobro, neću sad otkrivati ništa već bolje preporučiti film. Ovo je sportska drama koja ima ono nešto korejsko u sebi zbog čega se razlikuje od uobičajenih sportskih filmova, a budući da se u filmu prikazuju mnogi podaci i detaljni rezultati utakmica držim da je film zasnovan na istinitim zbivanjima što je također uobičajeno u korejskom filmu koji voli uzimati realistične priče pojedinaca i prezentirati ih na velikom platnu.

52. Mr. Handy (8/10) ["Eodiseonga nugunga-e museunil-i saenggimyeon teulimeobsi natananda hongbanjang"] Redatelj Gang Seok-boem. Uloge Eom Jeong-hwa, Kim Ju-hyeok, Kim Ga-yeon, Jang Dong-jik, Kim Jun-seong, Ki Ju-bong. 108 min.

Stomatolog je izgubio posao i seli se u maleni primorski gradić kako bi otvorio svoju privatnu ordinaciju. Stomatolog je žena koja od početka svog boravka u novom gradu ne može uspostaviti miran odnos s gradskim 'do-it-all handyman'-om koji je neslužbeno vođa cijelog grada. Dugo je prošlo otkad sam pogledao ovaj film i zato ne mogu dati neki bolji osvrt osim svjedočenja da je film bio stvarno osvježavajuća i vesela ljubavna priča između pomalo ohole žene iz grada i seoskog susjeda koji može sve, pomaže svima i dobar je sa svima. Nije me bolio trbuh od smijeha, ali sam bio vrlo zadovoljan nakon gledanja ovog filma.

53. Musa (8/10) ["Musa"] Redatelj Kim Sung-su. Uloge Jung Woo-sung, Joo Jin-mo, Zhang Ziyi, Ahn Sung-ki, Woo Young-kwang, Lee Doo-il, Park Yong-woo, Yu Hae-jin. 157 min.

Epski film smješten u Kinu 14.-og stoljeća gdje je grupa Korejanaca ratnika uhićena i poslana u izgnanstvo. Na svom putu natrag u Koreju uspijevaju spasiti princezu Minga (koji ih je poslao u izganstvo) od neprijatelja Mongola. Ovaj film sam prvi put gledao na besplatnoj projekciji u Tuškancu u Zagrebu prije 4 godine što ga ubraja među prvih desetak korejskih filmova koje sam pogledao. Gledao sam upravo ovu dugu verziju filma, no danas je više zastupljena ona gdje film traje samo dva sata. U tom filmu nekoliko ratnika suočenih s različitim iskušenjima dočekuju pravu ratničku sudbinu, a borbi ne nedostaje i to od početka do samog kraja filma.

54. My beautiful girl Mari (8/10) ["Mari-iyagi"] Redatelj Lee Sung-gang. Glasovi Lee Byung-heon, Ahn Sung-ki, and Bae Jong-ok. 84 min.

Mladi dječak živi u selu pokraj mora sa svojom majkom i bakom. Jednog dana pronašao je magičnu špekulu sa slikom lijepe djevojke unutar nje te započinje odlaziti u svijet mašte gdje susreće tu djevojku. Ovaj bajkoviti animirani film jedan je od zapaženijih korejskih dugometražnih animiranih filmova rađen neobičnim stilom animacije koji uspijeva na dobar način prikazati magični svijet u kojem dječak upoznaje svoju prvu ljubav.

55. My Captain, Mr. Underground (7/10) ["Mai kaeptin, Kim Dae-chul"] Redatelj Song Chang-su. Uloge Jeong Jae-young, Jang Seo-hee, Lee Ki-young, Kim Soo-ho, Nam Ji-hyun, Lee Do-kyung. 103 min.

Neobičan pljačkaš grobova upoznaje dvoje još neobičnijih klinaca za vrijeme svoje potrage za antičkim blagom iz dinastije Shilla. U filmu vidimo čovjeka koji jede zemlju (već sam zaboravio zašto) koji se susreće s djevojčicom bez doma i dječakom koji misli da je vampir, a koji uspijevaju doći do blaga koje je čovjek pljačkaš tražio. Kako bi vratio plijen sprijateljuje se s tom djecom , a kako vrijeme odmiče, njihovo će prijateljstvo pustiti korijenje. Zanimljiv film koji iako nema prevelikog smisla, zbog koncentriranosti na likove u filmu i njihove priče uspijeva biti više nego samo gledljiv – možda nešto kao stvaranje prijateljstva s likovima.

56. My Piano (For Horowitz) (8/10) ["Horobicheu-reul wihayeo"] Redatelj Kwon Hyeong-jin. Uloge Eom Jung-hwa, Park Yong-woo, Shin Ui-jae, Choi Seon-ja, Yoon Ye-ri, Jeong In-gi, Kim Jeong-won. 108 min.

Prosječna učiteljica klavira suočava se s izazovom kad susretne nadarenog dječaka s neobičnim talentom za sviranje, ali problemima u odnosima, a još više u financijskom smislu. Ovo je jednostavan film koji još jednostavnije priraste k srcu. Upoznajemo učiteljicu klavira koja nije uspjela ostvariti san o studiranju u inozemstvu, malenog klipana koji živi sam s bakom koja ga ne zna odgajati te vlasnika dućana (ili čega već) koji je bacio oko na profesoricu – sve vrlo drage osobe koje gledatelj vrlo radi prati. Ovo bi se vrlo dobro moglo svrstati u žanr obiteljskog filma koji će se posebno svidjeti onima koji vole klavir (ili piano).

Image Hosted by ImageShack.us

57. My Sassy Girl (8/10) ["Yeopgi-jeogin geunyeo"] Redatelj Kwak Jae-yong. Uloge Jeon Ji-hyun, Cha Tae-hyun, Kim Il-woo, Kim In-moon, Song Ok-sook, Han Jin-hee, Hyun Sook-hee, Yu Soon-cheol. 123 min.

Mladi student upoznaje mladu djevojku glupastog i nasilnog ponašanja što ga zbunjuje ali i zaljubljuje. Ovo je veliki hit i vrlo poznati korejski film koji upravo doživljava svoju američku preradu. Film je smiješan koliko i tužan – vjerujte, puno i upravo je to, mislim, jaka strana filma, što uspijeva istjerati emocije iz gledatelja i uživjeti u ljubavnu priču dvoje mladih.

58. My Teacher (To Sir with Love) (910) ["Seuseung-ui eunhye"] Redatelj Im Dae-woong. Uloge Oh Mi-hee, Seo Young-hee, Lee Ji-hyun, Yeo Hyun-soo, Park Hyo-jun, Lee Dong-gyu, Jang Seong-won, Yu Seol-ah, Kim Eung-su. 93 min.

Grupa muškaraca i žena okupljaju se u kući njihove bivše učiteljice u osnovnoj školi koja je u svojoj strogosti često nepropisno kažnjavala svoje studente. Ubrzo, gosti u kući počinju nestajati, a od odgovornog ni traga ni glasa. Korejski horor žanr kao da je pao u drugi plan u posljednje vrijeme, a kad i izađe koji takav film često nije na razini željene kvalitete. Tako se dogodilo s većinom horor filmovima prošle godine koje sam iščekivao samo da bi se razočarao kao (A.P.T., Cinderella, Arang). No My Teacher je bio stvarno ugodno iznenađenje sa scenama koje je teško opisati i izdržati, kvalitetnom i intrigantnom pričom, te napetim ugođajem koji ne popušta sve do kraja.

59. My Wife is a Gangster (8/10) ["Jopok-manura"] Redatelj Jo Jin-kyu. Uloge Shin Eun-kyung, Park Sang-myun, Ahn Jae-mo, Kim In-kwon, Jang Se-jin, Choi Eun-ju, Shim Won-chul, Myung Kay-nam, Kim In-moon. 107 min.

Ženski boss mafije nagovoren je od svoje sestre na samrti kako se treba udati. Ona ubrzo pronalazi naivnog muškaraca s kojim se vjenča, a kojemu nije niti pod razno bila spomenuta mogućnost da je njegova žena mafijaš – to će tek trebati otkriti kroz ovu akcijsku komediju koja je doživjela već dva nastavka, posljednji koji je relativno nov, a zbog dobre prihvaćenosti ostavlja mogućnost drugih nastavaka. Ovo je jedan od filmova koji će se brzo zaboraviti, ali ako netko nema što raditi, ovaj će ga film dobro zabaviti.

60. Natural City (9/10) ["Naechyureol siti"] Redatelj Min Byung-cheon. Uloge Yoo Ji-tae, Lee Jae-eun, Seo Rin, Jung Du-hong, Jung Eun-pyo, Yun Chan, Goh Ju-hee. 114 min.

Znanstveno fantastični film smješten u godinu 2080 o članu vojne policije koji se muči kako bi produžio život svojoj cyborg djevojci kojoj istječe rok trajanja. Ova ljubavna priča o čovjeku i cyborgu smještena je u budućnost koja osim tehnološkog napretka sa sobom povlači i određeni nazadak budući da uokolo nebesko visokih futurističkih zgrada žive ljudi u uvjetima koji su i nama susjedni tj. ništa se bitno nije promijenilo. Nisam se dobro objasnio, želim samo reći da mi se film čini realistična vizija budućnosti, mnogo realističnija od one Spielbergove koji, ne može mu se zamjeriti, gleda malo optimističnije. Mnogi će reći da je film prosječan, no na mene je ostavio vrlo pozitivan utisak. (Btw. kroz ove sve tekstove o naj. Korejskim filmovima, sve slike su iz filma Natural city)

61. No Mercy for the Rude (9/10) ["Yeui-eomneun geotdeul"] Redatelj Park Cheol-hui. Uloge Shin Ha-kyun, Yoon Ji-hye, Kim Min-jun, Park Gil-soo, Lee Han-wi, Park Choong-seon, Kang San, Kim Byeong-wook, Kim Eung-su, Seon Woo. 113 min.

Ubojica koji ne može govoriti i koji ne ubija drage ljude, upada u razne komplikacije kad susreće ženu koja se svojevoljno useljava u njegov stan. Na pola filma jedna djevojčica svira gitaru i pjeva otprilike: čak i ako si dobar, a nemaš novaca, nemaš niti prijatelja niti ljubavnika; dok glavni lik u sebi razmišlja, budući da ne može na glas kako se sam sebe srami zbog ubijanja budući da se je jedna draga osoba ubila radi njegovog ubijanje jedne loše osobe. Tu scenu sam vidio barem 20 puta želeći zapamtiti riječi simpatične pjesme koju još uvijek nisam uspio naći u punoj verziji. Okej, film je jako dobar, meni je bio posebno dobar zbog slojevitog opisa glavnog lika i njegove možda čudne osobnosti, a i vrlo je atraktivan zbog dobrih borbi.

62. Nowhere to Hide (8/10) ["Injeong sajeong bol geot eobtda"] Redatelj Lee Myung-se. Uloge Joong-Hoon Park, Sung-kee Ahn, Dong-Kun Jang, Ji-Woo Choi. 112 min.

Detektiv Woo istražuje ubojstvo 'Forty Steps' zajedno s kolegama policajcima. Sumnja na osobu koju će, međutim, morati slijediti po cijeloj Koreji prije nego što ga uhvati i sazna istinu. Ovo je definitivn jedan od kultnih korejskih filmova koji se teško može zaboraviti. Ne toliko zbog radnje već načina filma koji koristi mnogobrojne različite tehnike filmova koje uspijevaju ne ometati cjelinu filma već dopuniti ju i učiniti film posebnim iskustvom za gledanje. Ovakvo nešto ne gleda se svaki dan i zato film preporučam.

63. Oldboy (10/10) ["Oldeuboi"] Redatelj Park Chan-wook. Uloge Choi Min-shik, Yu Ji-tae, Kang Hye-jung, Ji Dae-han, Oh Dal-soo, Kim Byung-ok. 120 min.

Čovjek je otet i smješten u sobu zatvor iz koje ne može izaći 15 godina. Nema pojma zašto je zatvoren i tko ga je zatvoren, pa kad ga puste na slobodu čovjek želi odgovore pogotovo nakon poziva koji ga izaziva ne želi li možda saznati koji je razlog njegovoj kazni. Svi znaju za Oldboya koji je bio dobro prihvaćen i u Hrvatskoj, pa čak je i Večernji za 30 kuna ponudio kupnju DVD-a. Film je kompliciran i ne šteti pogledati ga više puta kako bi se određene stvari stavile u red. Film govori o osveti i drugi je iz svojevrsne trilogije filmova o osveti redatelja Park Chan-wooka, uz Kim Ki-duka trenutno jednog od najpoznatijih korejskih redatelja izvan Koreje.

64. Spirit of Jeet Kune Do: Once Upon a Time in High School (8/10) ["Maljuk-geori janhoksa"] Redatelj Yu Ha. Uloge Kwon Sang-woo, Lee Jeong-jin, Han Ga-in, Kim In-kwon, Park Hyo-jun, Lee Jong-hyuk, Seo Dong-won. 116 min.

Srednjoškolac se seli u novo susjedstvo i novu školu u kojoj je još uvijek na snazi stari vojni stil odgoja. Ubrzo se sprijateljuje s najjačim učenikom u školi i zaljubljuje u djevojku iz busa. To je priča ovog klasičnog primjera filma srednjoškolskim tučnjavama i ljubavima. Nasilje tj. srednjoškolske tučnjave i romantika u ovom su filmu jako dobro raspoređeni, te iako filma nema pravi početak niti kraj, na privlačan način prikazuje realan i baš zato zanimljiv život srednjoškolaca.

65. Oseam (9/10) ["Oseam"] Redatelj Seong Baek-yeop. Glasovi Kim Seo-young, Park Sun-young, Son Jong-hwan. 75 min.

Animirani film koji se bazira na poznatoj priči (koju je napisao Jung Chae-bong) o slijepoj djevojčici i njezinom mlađem bratu koje usvaja budistički monah u seoskom hramu. Jednog dana dječak odlazi s redovnikom u planine no iznenadna oluja stavlja dječaka u opasnost. Klasična, ali prekrasna animacija, jednostavna, ali dirljiva priča koja uključuje i žudnju za umrlom majkom, dva su glavna elementa zbog kojeg mi se film svidio. Iako je kraj pomalo neočekivan, uklapa se u film i mogu samo reći kako se isplati doživjeti film – makar širio budističku, a ne kršćansku vjeru:).

Objavljeno u 11:03 • Komentari (4) • Isprintaj#

<< Arhiva >>

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga -

Vijesti o Koreji, osobna iskustva s Korejom, Korejski filmovi, Korejska kultura, zanimljivosti i svašta drugo.

O autoru bloga

- 29 godina, Hrvat katolik, svećenik
- u školi učio engleski, u Njemačkoj njemački, studirao u Italiji.
- slučajno počeo učiti Korejski i zanimati se za Koreju, posebno korejske filmove, prije - pa 2005. godine, te odlučio pisati i blog o Koreji.

Kontakt

Anđelko Katanec
akatanec@gmail.com

Image Hosted by ImageShack.us

Sadržaj bloga -

Prvi post
Južna Koreja
Intermezzo
Posjeti na Koreja.blog.hr
Go stop rekord
Sretan Božić!
Sretna nova godina
Paket iz Koreje

Film TV
Kolekcija korejskih filmova
You are my Sunshine
Kronologija korejskog filma
Shadowless Sword
Najbolje od korejskog filma
Povećana kolekcija
Seopyeonje
The Host
Gdje pronaći Korejske filmove?
Complete Movie Catalog
Najgledaniji filmovi u Koreji 2001-2006
My name is Kim Sam-soon
Bacckom
111 najboljih korejskih filmova (1)
111 najboljih korejskih filmova (2)
111 najboljih korejskih filmova (3)
111 najboljih korejskih filmova (4)
111 najboljih korejskih filmova (5)
D-war je stigao
Animafest 2007
Pogledao D-WAR
M
updated: Katalog 550+ korejskih filmova

Glazba
Breakdance V1.0
Arirang
Hahn dae Soo
G.O.D.
You're born to be loved
Korejska duhovna meditativna glazba 1
Korejska duhovna meditativna glazba 2
Korejska duhovna meditativna glazba 3
YB
MayBee - If Memory Ran Out

Religija
Očenaš na korejskom
Na misi s korejskom obitelji
Papa Ivan Pavao II. i Koreja
Biblija na Korejskom
Kod korejskih bogoslova
Cvjetnica kod Korejanaca
Molitve na korejskom
First Korean Priest
20. rujan, sv. Andrija Kim
Year of Prayer for North Korea

Jezik
Kratka lekcija iz korejskog
Kava na korejskom
Kako se životinje glasaju na korejskom
Korejski jezik
Mala lekcija korejskog
My name in korean -
Small Korean Croatian Dictionary
Tvoje ime na korejskom
Talk now – učite korejski
Let's Speak Korean vol.3
Korean Multimedia Dictionary

Internet
Južna Koreja više nije najpovezanija zemlja na svijetu
Galbijim
Lista korejskih blogova
Informacije

Politika
Hrvatska ambasada u Koreji
Dokdo je simbol Korejske obnovljene neovisnosti
Dvije Koreje potpisale sporazum o miru

Povijest i Zemljopis
Seoul
Korejski rat
Gdje je Koreja?
Autumn in Korea

Industrija
Industrijska Koreja
Malo o korejskoj autoindustriji
Hyundai i30 1.6 DOHC iThink
Korejci lete na Mjesec
Cort Guitar

Sport
2007 Hansol Korea Open
Pro Taekwondo - Croatia Round Zero
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010
Hong-man Choi

Vijesti
14.04.2006.
19.04.2006.
24.04.2006.
28.04.2006.
04.05.2006.
11.05.2006.
08.03.2007.
30.03.2007.
Učinio je to Južnokorejanac
04.05.2007.
Željeznička Pruga: s. - J. Koreja
Novi predsjednik Koreje

Tradicija, kultura
Taekwando
Korejske poslovice
Aegukga – himna Južne Koreje
Aegukka – himna Sjeverne Koreje
Posluživanje čaja u Koreji
Korejski Christmas Seals
Korejski simboli
Valentinovo u Koreji
Zastava Sjeverne Koreje
Zastava Južne Koreje
Children Day in Korea
Majčin dan
Iza zatvorenih vrata
Chuseok
Kako Korejanci broje na prste?
Go-stop
Koreana
Sretna nova godina

Hrana
Kimchi
Korejanci jedu pse?
Shin Ramyun
Kimchi fried Rice

Ljudi
Nisu svi Kinezi Kinezi
Korejska imena
Korean Miss Universe 2007
Korejski učenici viši 3 cm
Svi (ni)su isti

Zabava
Ima svakakvih poslova
Jedan vic
Korea Phantom Menace
Why not N. Korea?
Dva videa
Who stole the Cookie from the Cookie Jar
Free Hugs
South Korea VS North Korea
North Korea's new Weapon
Učenje

Korejski likovi
Korejski likovi (1): Young-Soon Choi
Korejski likovi (2): Yun-seong