srijeda, 24.10.2007.

Kako Korejanci broje na prste?

(ili Običaji u Južnoj Koreji)

Znate li kako Korejanci broje na prste? Jednostavno je, samo obrnuto. Umjesto da otvaraju šaku dok broje, oni ju zatvaraju. Otvorena šaka, tako, označava početni stav brojanja i broj nula. Izgovarajući broj jedan savijate palac, te nastavljate (tj. nastavljaju) savijati redom ostale prste sve dok ne dođu do pet.

U Koreji je sve obrnuto ili barem drugačije. Prihvatljivo je pljuvanje na ulici, pa čak i uriniranje ako vam je sila pa se stisnete u neki kut. Tuširaju se navečer, a ne ujutro kao većina svijeta (iako ih je mnogo prisiljeno raditi to i ujutro). Spavaju na podu, a ne na krevetu, na posebnoj, za to napravljenoj deki, tj. tankom madracu. Dok jedu, uglavnom sjede na podu na jastucima umjesto na stolcima, a stol nije viši od pola metra.

Image Hosted by ImageShack.us
By andjel

Idemo redom. Dok posjećujete stranu zemlju pristoji se raspitati se o lokalnim običajima. Korisno je naučiti i jednu dvije riječi na tom jeziku.

Lokalni običaji. U mnogim restoranima trebat ćete izuti obuću. Isto tako i u kućama. Opće je pravio da kad nešto dodajete, to dajete s obje ruke. Nepristojno je reći –Ne ili raditi previše očnog kontakta, ili puhati nos pred drugima. Ponekad će se uvrijediti i ako ih odbijete. Alkohol je dobro prihvaćen, ali pušenje nije. Davanje napojnice nije potrebno u Koreji jer je ona već zaračunata tak što su računi 10% veći od cijene naručenog proizvoda.

Pozdravljanje. Pozdravljanje ima svoja stroga pravila. Mnogi Korejanci rukuju se nakon naklona kako bi iskazali poštovanje drugoj kulturi. Osoba nižeg statusa klanja se važnijoj osobi, no ona višeg ranga započinje rukovanje. Kod naklona, poželjno je reći – Manaso-pangapsmnida – što znači – Drago mi je što smo se upoznali/sreli. Na društvenim okupljanjima, čekajte dok vas predstave jer će organizator već prije uzeti vaše podatke tako da se ne morate sami predstavljati. Prilikom odlaska naklonite se i pozdravite svakoga posebno.

Davanje poklona. Darovi označavaju odnos i u Koreji vrlo je njegovano darivanje. Nije pametno davati skupe poklone onima za koje znate da vam se ne mogu odužiti. Donesite voće, kvalitetnu čokoladu ili cvijeće ako ste pozvani u Korejsku obitelj. Darovi bi trebali biti lijepo umotani. Broj četiri se smatra kao nesretan broj i zato nemojte davati poklone u količini od 4 nego bolje 7, jer je to sretan broj. Za zamatanje se preporuča crveni ili žuti papir i žuta ili ružičasta traka. Ne pišite čestitku crvenim slovima, a nek se izbjegava zeleni, bijeli i crni papir. (Bolje ne koristiti crvenu u Koreji jer napisati nečije ime u crvenoj znači da je osoba umrla). Dar se uvijek pruža s dvije ruke i ne otvarajte poklone prilikom primanja.

Kultura ugošćivanja. Ako ste pozvani u kuću običaj je sastati se na određenom mjestu i onda zajedno ići do kuće. Možete zakasniti najviše 30 minuta i izbjeći uvredu. Izujte cipele. Domaćin pozdravlja svakog gosta posebno. Piće se toči gostu u njegovoj prisutnosti. Gosti si ne toče piće sami. Gosta je potrebno ispratiti do vrata ili do auta jer je uvredljivo nekoga pozdraviti unutar kuće. Zahvalite se dan nakon što ste bili primljeni i ugošćeni.

Za stolom. Čekajte dok vam kažu kamo da sjednete. Obično je to strogo uređeno. Najstarije se poslužuje najprije. Najstariji ili glava stola počinje jesti. Nikad ne pokazujete sa štapićima niti ih zabadajte u rižu. Potrebno ih je odložiti na stol svakih nekoliko ugriza i kad zaustavljate jelo kako bi pričali ili pili. Ne križajte štapiće. Ne uzimajte hranu rukom. Probajte po malo od svega i pitajte što je što ako ne znate. Odbijte prvo ponuđivanje drugog serviranja. Pojedite sve što ste stavili na tanjur. Reći ćete drugima da ste završili s jelom ako štapiće odložite na stol ili za njih predviđeno mjesto.

Image Hosted by ImageShack.us
By andjel

Poslovni protokol i odnosi. Korejanci obavljaju poslove s onima s kime su i osobno povezani. Zato je bitno da vas predstavi treća strana. Odnosi se razvijaju kroz neformalne susrete i podrazumijevanju puno pijenja i jedenja. Partneri koji su zaslužili povjerenje jedan kod drugoga, naporno će raditi kako bi omogućili uspjeh drugoga. Ugovore smatraju načelnim sporazumom koji se po potrebi može izmijeniti i nadopuniti. Nipošto ne kritizirajte ili govorite uvrede nekome u prisutnosti trećih. Osjetljivija pitanja će se često rješavati indirektno. Premda, Korejanci su vrlo direktni i kad nešto ne razumiju odmah će vas pitati za objašnjenje. Pokušajte odgovoriti jasno i kratko. Što kraće, to bolje. Izbjegavajte pitanja koja uključuju da ili ne odgovor jer se smatra nepristojnim odgovoriti sa ne. Bolje pitati: -Kada možemo napraviti isporuku nego: -Možemo li napraviti isporuku za 3 tjedna?

Poslovni sastanci. Sastanke je potrebno organizirati i to 3 do 4 tjedna unaprijed. Potrebno je doći na vrijeme. Najstariji obično ulaze u sobu za sastanke prvi. Dobra je ideja poslati agendu i back-up materijale s informacijama o firmi prije sastanka. Glavni cilj prvog sastanka je upoznati se međusobno. Susreće se kako bi se razumjelo izazove i što klijent traži. N eskidajte kaput ak oto ne učini glavni. Imajte sav materijal na oba jezika: engleskom i korejskom.

Odijevanje. Poslovna odjeća je ona konzervativna. Muškarci trebaju nositi tamna odijela s bijelim košuljama, a žena tamne boje. Osim sata i vjenčanog prstena, muškarac bi trebao skinuti sav nakit.

Vizitke. Poslovne karte ili vizitke razmjenjuju se nakon upoznavanja na ritualiziran način jer način na koji se odnosiš prema nečijoj posjetnici, označava način na koji postupaš i s ljudima. Neka jedan dio vizitke bude preveden na korejski jezik. Kartu predajete s dvije ruke tako da korejska strana gleda prema gore te je Korejanac može pročitati. Pažljivo promotrite primljeni vizitku i spremite ju u novčanik ili posebno mjesto za to rezervirano. Nikad ne pišite po nečijoj vizitki u njegovoj prisutnosti.

Korejski običaji ukratko
Jburron o Južnoj Koreji OBAVEZNO POSJETITI (200tinjak savjeta o Korejskim običajima i druge stvari koje će vam pomoći da se snađete ako ikad budete išli u Koreju. Posjetite i DRUGE stranice savjeta za Korejske turiste.

+ igra pokazivanja (ne znam kako bih ju nazvao).

Vidio sam ovo na humorističnom korejskom zabavnom programu (New X-Man) u kojem sudjeluju poznate ličnosti. Igraju dva igrača. Brzim ritmom mijenjaju se i izgovaraju jedan broj od 1 do pet, a pritom istovremeno na glas izgovaraju jedan broj od 1 do 5 koji mora biti različit od broja pokazanog na ruci. Npr. ako igrač pokaže jedan, smije reći bilo koji broj osim broja jedan (dakle, dva, tri, četiri ili pet). Gubi onaj tko prvi istovremeno pokaže i izgovori isti broj (pokaže jedan i izgovori jedan). Brojevi se pokazuju naizmjence. Jedan igrač pokaže broj, zatim drugi, onda opet prvi i tako brzim ritmom sve dok netko ne pobijedi. Može se igrati i na tri dobivene i na različitim jezicima, a bitno je da se koriste samo brojevi od jedan do pet jer se kod toliko brojeva najlakše zbuniti.

Objavljeno u 10:34 • Komentari (7) • Isprintaj#

<< Arhiva >>

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga -

Vijesti o Koreji, osobna iskustva s Korejom, Korejski filmovi, Korejska kultura, zanimljivosti i svašta drugo.

O autoru bloga

- 29 godina, Hrvat katolik, svećenik
- u školi učio engleski, u Njemačkoj njemački, studirao u Italiji.
- slučajno počeo učiti Korejski i zanimati se za Koreju, posebno korejske filmove, prije - pa 2005. godine, te odlučio pisati i blog o Koreji.

Kontakt

Anđelko Katanec
akatanec@gmail.com

Image Hosted by ImageShack.us

Sadržaj bloga -

Prvi post
Južna Koreja
Intermezzo
Posjeti na Koreja.blog.hr
Go stop rekord
Sretan Božić!
Sretna nova godina
Paket iz Koreje

Film TV
Kolekcija korejskih filmova
You are my Sunshine
Kronologija korejskog filma
Shadowless Sword
Najbolje od korejskog filma
Povećana kolekcija
Seopyeonje
The Host
Gdje pronaći Korejske filmove?
Complete Movie Catalog
Najgledaniji filmovi u Koreji 2001-2006
My name is Kim Sam-soon
Bacckom
111 najboljih korejskih filmova (1)
111 najboljih korejskih filmova (2)
111 najboljih korejskih filmova (3)
111 najboljih korejskih filmova (4)
111 najboljih korejskih filmova (5)
D-war je stigao
Animafest 2007
Pogledao D-WAR
M
updated: Katalog 550+ korejskih filmova

Glazba
Breakdance V1.0
Arirang
Hahn dae Soo
G.O.D.
You're born to be loved
Korejska duhovna meditativna glazba 1
Korejska duhovna meditativna glazba 2
Korejska duhovna meditativna glazba 3
YB
MayBee - If Memory Ran Out

Religija
Očenaš na korejskom
Na misi s korejskom obitelji
Papa Ivan Pavao II. i Koreja
Biblija na Korejskom
Kod korejskih bogoslova
Cvjetnica kod Korejanaca
Molitve na korejskom
First Korean Priest
20. rujan, sv. Andrija Kim
Year of Prayer for North Korea

Jezik
Kratka lekcija iz korejskog
Kava na korejskom
Kako se životinje glasaju na korejskom
Korejski jezik
Mala lekcija korejskog
My name in korean -
Small Korean Croatian Dictionary
Tvoje ime na korejskom
Talk now – učite korejski
Let's Speak Korean vol.3
Korean Multimedia Dictionary

Internet
Južna Koreja više nije najpovezanija zemlja na svijetu
Galbijim
Lista korejskih blogova
Informacije

Politika
Hrvatska ambasada u Koreji
Dokdo je simbol Korejske obnovljene neovisnosti
Dvije Koreje potpisale sporazum o miru

Povijest i Zemljopis
Seoul
Korejski rat
Gdje je Koreja?
Autumn in Korea

Industrija
Industrijska Koreja
Malo o korejskoj autoindustriji
Hyundai i30 1.6 DOHC iThink
Korejci lete na Mjesec
Cort Guitar

Sport
2007 Hansol Korea Open
Pro Taekwondo - Croatia Round Zero
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010
Hong-man Choi

Vijesti
14.04.2006.
19.04.2006.
24.04.2006.
28.04.2006.
04.05.2006.
11.05.2006.
08.03.2007.
30.03.2007.
Učinio je to Južnokorejanac
04.05.2007.
Željeznička Pruga: s. - J. Koreja
Novi predsjednik Koreje

Tradicija, kultura
Taekwando
Korejske poslovice
Aegukga – himna Južne Koreje
Aegukka – himna Sjeverne Koreje
Posluživanje čaja u Koreji
Korejski Christmas Seals
Korejski simboli
Valentinovo u Koreji
Zastava Sjeverne Koreje
Zastava Južne Koreje
Children Day in Korea
Majčin dan
Iza zatvorenih vrata
Chuseok
Kako Korejanci broje na prste?
Go-stop
Koreana
Sretna nova godina

Hrana
Kimchi
Korejanci jedu pse?
Shin Ramyun
Kimchi fried Rice

Ljudi
Nisu svi Kinezi Kinezi
Korejska imena
Korean Miss Universe 2007
Korejski učenici viši 3 cm
Svi (ni)su isti

Zabava
Ima svakakvih poslova
Jedan vic
Korea Phantom Menace
Why not N. Korea?
Dva videa
Who stole the Cookie from the Cookie Jar
Free Hugs
South Korea VS North Korea
North Korea's new Weapon
Učenje

Korejski likovi
Korejski likovi (1): Young-Soon Choi
Korejski likovi (2): Yun-seong